Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2012 11:13 - Интервю, проведено с Кина Златева /Детелина/, редактор на детско-юношеското списание "Божествени искрици"
Автор: pisatelkata Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2010 Коментари: 3 Гласове:
11

Последна промяна: 13.04.2012 11:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Интервю, проведено с Кина Златева / Детелина /, редактор на детско-юношеското списание „Божествени искрици”!

image

-    Кога и как се роди идеята да издаваш списание „Божествени искрици”?
      - Идеята за това списание се роди спонтанно, през 2000-та година, в един разговор с редактора на книжките ми - г-н Николай Михайлов, който вече не е между живите: нека почива в мир душата му. По негово предложение списанието започна да излиза под наименованието "Християнче", от което излезнаха обаче само 6-т броя. Наскоро след това стигнахме до убеждението, че трябва да бъде променено името на това списание, защото разбрахме, че под това наименование такова детско списание е излизало преди години. Така се роди и второто му наименование - "Божествени искрици".
Списанието излиза с благословението на Старозагорската Света Митрополия. Главен редактор на списанието е отец Йордан Карагеоргиев от храм "Св. Паисий Хилендарски", гр. Стара Загора. Аз съм технически редактор на това списание.

-    Списанието е предназначено за деца, какво могат да научат
децата от това списание?
-  Преди всичко да озари сърцат и душите на децата със светлина, доброта и любов; да ги научи на искреност, честност и смиреност - на всичко онова, на което ни учи Свещеното Писание!

-    Разкажи най-красивата статия и най-веселата, която си публикувала в списанието?
-    Трудно бих отговорила на този въпрос, защото красотата в библейския смисъл на думата се състои в това, което е полезно за децата, а това е цялата тази информация, която им поднасяме във всеки нов брой на списанието: хората, с които ги запознаваме, огнищата на българщината през вековете, новите книги, молитвите, които включваме, мъдрите библейски съвети към младежите и девойките и пр.
 А най-весело ще бъде стихчето, което написахме съвместно „Силен като... баобаб”, което ще бъде включено в следващия брой на списанието – 35 брой.


-   А имало ли е тъжна статия, която по време на писане и публикуване те е накарала да плачеш?
 -  Да, това е статията, която посветихме на родителите на децата, които починаха пред дискотека „Индиго” в София – статия, която никога не мога да забравя и която е винаги пред погледа ми със запалените свещички за починалите дечица...
 

- Кога излиза списанието, веднъж седмично или месечно?
-  Списанието излиза 4 пъти в годината, като четирите годишни времена: пролет, лято, есен, зима. Обикновено посвещаваме съответните броеве на големите християнски празници: Възкресение Христово, Успение на Света Богородица, Началото на Църковната нова година / 1-ви септември/, Рождество Христово.

- Ако някой желае да прочете списанието къде може да си го закупи?
- На самото списание са посочени моите координати и всеки би могъл да ми пише и за заяви бройките,които желае да му бъдат изпратени.
Освен това в личния ми блог / http://detelina-zlateva.blogspot.com / винаги включваме всеки нов брой на списанието, което може да се разглежда, а също и да се изтегля от страничката „Сваляне на файлове”. Понякога се включва и в сайта на „Всемирното Православие”, където също може да се разгледа от читателите.


-    А какви материали, най-често ползвате за своето списание, които желаете да достигнат до децата?
-     Много от материалите, които ползваме за подготовката на това списание, което е предназначено за една изключително широка бих казала аудитория, принадлежат на Издателство "Витезда", а също и на  монахиня Валентина Друмева - Майка Валентина от Калоферския манастир. Те двамата, г-н Николов и Майка Валентина, са нашите най-добри приятели на това детско списание, най-добрите ни и активни разпространители, чрез които също може да се закупи това списание. Използваме възможността отново да им благодарим най-топло, най-сърдечно за подкрепата, която ни оказват през всичките тези 12-т години вече!


-    А ако някой има материал и желае да стигне той до детските сърца, как да изпрати своето творчество или някакво послание за децата?
-    Чрез моята електронна поща /kina_zlateva@abv.bg/  или адреса, който е посочен в края на самото списание.

-    Освен на г-н Николов и на Майка Валентина на кого вие, редакторите, бихте желали да благодарите още чрез това интервю?

-    Бихме желали сърдечно да благодарим и на всички наши сътрудници през годините, които се включваха със свои материали на напълно доброволни начала, както се подготвя и самото списание; на останалите му разпространители, на хората, които бяха близо до нас и ни подкрепяха духовно и морално през всичките тези години, както казах по-горе!
  Благодарим и на своите читатели, които изразяват радостта си искрено и нежно!
Ще се радваме много, ако и в бъдеще това малко и скромно наше списание носи радост на децата, младежите и девойките, на родителите, учителите и на всички наши читателите, за които го подготвяме, с Божията помощ - с много загриженост и обич!

-    В навечерието на този светъл християнски празник какво ти би желала да пожелаеш на всички читатели на това интервю?

-    Бих желала да пожелая на всички читатели на това интервю Светлината на Възкръсналия Божий Син да озари сърцата и душите ни и да ни направи по- добри, по-състрадателни и по-човечни хора на тази земя! Да бъде!

Автор на интервюто: Ели Зарева
12.04.2012






Гласувай:
11


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Привет, Ели!
13.04.2012 11:48
Добри, благословени празнични дни!...
цитирай
2. pevetsa - Достойно!
14.04.2012 10:31
Нека Господ Бог благослови дните на Кина Златева и твоите дни Ели!
И НЕКА БЪДЕ ВЪЗКРЕСЕНИЕ!
цитирай
3. fartuni2011 - Поздрави за Кина Златева и теб Ели ...
15.04.2012 21:25
Поздрави за Кина Златева и теб Ели също!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pisatelkata
Категория: Лични дневници
Прочетен: 803457
Постинги: 397
Коментари: 1515
Гласове: 8201
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол