Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2018 15:08 - В кубинската кухня
Автор: pisatelkata Категория: Лични дневници   
Прочетен: 735 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 28.02.2018 17:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Днес ще ви разходя до далечна Куба. Ще влезем в кубинската кухня. Задължително на една кубинска трапеза трябва да има ориз, черен и червен фасул, грах, нахут и някакво месо. Традиционната храна е бял ориз с  едно, две пържени яйца отгоре, сервирано с пържени зрели банани. Другата известна кубинска гозба е ропа виеха /стара дреха/. Приготвя се от говеждо месо, овкусено с телешки бульон, доматен сос, чушки, лук, кимион, чесън.

/От сайта на Розали.ком/

Куба е латиноамериканска островна държава на Карбите с излаз на Карибско море, Мексиканския залив и Атлантическия океан. Столицата й е град Хавана.

И така влизам в моята кухня, за да готвя пиле с картофи по кубински и яйца по кубински. Пускам си кубинска музика, за да почувствам Куба в сърцето си. Ще танцувам салса. Нямам пури... но ще си налея ром. Има една българска поговорка: „Ако не можеш да отидеш в Куба, просто  покани Куба у дома” . И така вече кубинските страсти са у дома. Започвам пиле по кубински. Не се отличава много от българския гювеч с картофи.
image 

Яйца по кубински е уникален обяд. Сварявам яйцата, обелвам ги. Нарязвам ги на две. Вадя жълтъците и ги намачквам с вилица, добавям сметана и настърган кашкавал, сол. Сместа се разбърква добре. И се пълни в половинката белтъци. Подреждат се в тавичка и се слагат във фурната за 10 минути. От жълтъчения пастет ми остана малко и направих  сандвичи. Заливката на яйцата по кубински се прави с доматен сос, кромид, сол, малко захар, може да се добави и щипка канела. Остава да направя и един уникален коктейл – кубински прасковен дайкири. Праскови, ром, лед, сок от лимон, захар се разбиват хубаво в миксер. Рома може да се замени и с друг алкохол. Прекрасно е да бъдеш у дома, в кухнята, а да се пренесеш с мислите и действията в слънчева Куба, да почувстваш ритъма на салса в сърцето! И да поднесеш приятна изненада от Куба на любимите си хора!

image

/Кубински пастет от жълтъка на сварено яйце, сметана и настърган кашкавал/

image

image





Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. pisatelkata - На 20 км. източно от Хавана, на един ...
28.02.2018 15:10
На 20 км. източно от Хавана, на един хълм се намира къщата на Хемингуей. Известен американски писател, автор на „Стареца и морето”. Първоначално Хемингуей е наел имението, но след това се влюбва в това място и го купува за 19 000 долара с хонорара от произведенето му „За кого бие камбаната”. Говори се, че над 2000 мулатки също са се наслаждавали на прекрасната гледка от три етажната кула долепена до къщата. На най-горният етаж и сега ще видите далекоглед, бюро и пишеща машина. Искрено и безусловно обичал Куба и тя му отвръща със същата любов. Америка обаче не прощава неговата любов към Куба и го експулсира след революцията. Въпреки всичко той заболява сериозно и се самоубива на 2 юли 1961 година. Семейна прокоба, защото това се случва с баща му, малкия му брат и дори с внучката му.
/Материала е взет от личния блог на Светльо: bgspase „Къщата на Хемингуей”/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pisatelkata
Категория: Лични дневници
Прочетен: 806045
Постинги: 397
Коментари: 1515
Гласове: 8201
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол